donderdag 4 juni 2015

Woesten

Kris van Steenberge, Woesten
Amsterdam, 2013, tweede druk
382 pagina´s
Historische/psychologische roman

Samenvatting
Het boek 'Woesten' bestaatuit vijf delen. Het verhaal begint rond het jaar 1900, vlak voor de Eerste Wereldoorlog, en eindigt na de oorlog. Het verhaal speelt zich af in het Vlaamse dorp Woesten.

In deel één leren we het personage Elisabeth Mazereel kennen. Elisabeth is vijftien jaar oud, nog een vrouw in wording en de knappe dochter van de plaatselijke smid. Elisabeth valt op tussen de kwezels van het dorp, net als mijnheer Funke, de vreemdeling uit Duitsland. Na hun eerste ontmoeting mag Elisabeth boeken lenen van Funke. Elisabeth bezoekt hem vaak en ze hebben dan gesprekken over kunst, literatuur en de boeken die hij haar voorlegt. Elisabeth is verliefd op Hendrik, maar mag niet met hem omgaan van haar ouder: hij komt uit een armoedige en gewelddadige buurt. 
Dan ontmoet Elisabeth Guillaume Duponselle, een dokter uit de stad. Hij vraagt haar na een aantal maanden ten huwelijk achter de mesthoop omdat ze in verwachting is. Elisabeth bevalt van een tweeling. De eerste jongen in een prachtige knul die Valentijn wordt genoemd. De tweede jongen is een gedrocht, hij is mismaakt en het ziet ernaar uit dat hij snel zal overlijden. Guillaume neemt niet eens de moeite 'het gedrocht' een naam te geven, daarom wordt hij Nameloos genoemd. Dan gebeurt wat niemand verwacht: Nameloos haalt het. Zijn vader trekt Valentijn voor en doet net alsof Nameloos niet bestaat, in tegenstelling tot Elisabeth, die hem veel liefde en aandacht geeft. 
Het gaat niet goed tussen Elisabeth en Guillaume. Elisabeth blijft in het geheim met mijnheer Funke afspreken en maakt kantwerk voor de heiligenbeelden in de kerk van de pastoor om geld te verdienen om naar Engeland te kunnen vertrekken. Uiteindelijk ziet Elisabeth wanneer ze haar kantwerk naar de pastorie wil brengen iets schokkends. Later blijkt ze gezien te hebben dat Nameloos misbruikt werd door de pastoor. Vlak daarna wordt ze vermoord.

In deel twee van het verhaal wordt de situatie beschreven vanuit het oogpunt van de uiterst autistische Guillaume. Zijn vader komt jong om het leven en Guillaume raakt daardoor getraumatiseerd. Zijn fortuinlijke moeder plaatst hem op een internaat en later gaat hij medicijnen studeren. Hij wil chirurg worden, maar blijkt daar niet geschikt voor te zijn, en dus wordt hij maar dokter. Dan ontmoet hij Elisabeth en wil met haar trouwen omdat hij haar zwanger gemaakt heeft. Zijn moeder is het niet eens met zijn keuze voor de dorpse Elisabeth en daardoor steunt ze hem niet langer, ook niet op financieel gebied. Guillaume's toekomstplannen om in de stad een praktijk op te zetten vallen in duigen en dus blijven Elisabeth en Guillaume in Woesten en wordt het contact met Guillaumes moeder verbroken. Guillaume gaat steeds meer drinken en wordt alcoholist en aan het einde van dit deel van het boek lijkt het erop dat hij Elisabeth vermoordt. Dit blijkt later niet zo te zijn. Uiteindelijk gaat hij na al de verdenkingen het leger in als arts omdat de oorlog is begonnen. Aan het eind van het deel redt hij een soldaat die later Valentijn blijkt te zijn en pleegt hij vervolgens zelfmoord door zich dood te laten schieten.

In deel drie worden de gebeurtenissen beschreven vanuit het oogpunt van Nameloos. Hij draagt dagelijks een voile, kan niet praten en wordt compleet genegeerd door zijn vader. Hij blijkt wel heel slim te zijn en leert snel. Hij mag niet meer naar school nadat dat na korte tijd uit de hand is gelopen. Daarom maakt hij het huiswerk voor zijn iets minder slimme broer Valentijn. Hij gaat veel om met zijn broer, maar naarmate Valentijn ouder wordt, krijgt hij meer aandacht voor Violette dan voor hem. Nameloos wordt op een gegeven moment gevraagd om klusjes te doen voor de pastoor. Na een tijdje worden het meer dan klusjes en wordt Nameloos gedurende lange tijd door de pastoor seksueel misbruikt. Op een keer komt Elisabeth de pastorie binnen en ziet ze hoe Nameloos misbruikt wordt. Vlak daarna is haar begrafenis. Dan gaat Nameloos het klooster in, waar hij zich erg thuis voelt. Dit deel van het verhaal eindigt wanneer hij een brief krijgt van Valentijn die hem wil ontmoeten.

In deel vier speelt Valentijn de hoofdrol. Hem wordt zijn hele leven verteld hoe mooi hij wel niet is. Op een gegeven moment wordt hij verliefd op Violette, met wie hij eigenlijk niet om mag gaan van haar vader omdat hij van een te lage stand komt. Valentijn wordt constant gepusht door Guillaume om goed te presteren op school, maar hij kan niet goed meekomen en heeft meer aandacht voor zijn lichaam en de meisjes. Na een tijdje moet hij gaan studeren. Hij haalt zijn diploma omdat hij zijn grootmoeder, de moeder van Guillaume, inschakelt. Zij is dol op hem en via haar netwerk aan sociale contacten koopt ze mensen om zodat Valentijn zijn diploma krijgt. Valentijn verdenkt zijn vader van de moord op zijn moeder. Daarna breekt de oorlog uit en gaat hij, tegen de zin van Violette, het leger in. Op een dag deelt hij het bed met een hoer die hem vertelt over ene Hendrik die ook uit Woesten kwam en constant huilde om een Elisabeth. Valentijn raakt betrokken bij een explosie aan het front en wordt gered door een arts die hij onmiddellijk herkent als zijn vader. Hij raakt beide benen kwijt en gaat wonen in Engeland bij weduwe Edwards. Op een dag komt Violette hem ophalen om hem mee te nemen naar Vlaanderen. Valentijn moet contact opnemen met Nameloos, want mijnheer Funke heeft aan de zonen van Elisabeth zijn gehele grote fortuin nagelaten voordat hij zelfmoord pleegde in zijn cel nadat hij verdacht was van de moord op Elisabeth. Het deel eindigt wanneer Valentijn bij de notaris geweest is en op weg is naar de kerk om Nameloos te ontmoeten. Tot die tijd denkt Valentijn dat Guillaume zijn moeder heeft vermoord.

Het laatste deel van het verhaal wordt vanuit het oogpunt van Valentijn en Nameloos beschreven. Ze ontmoeten elkaar, regelen de erfenis en gaan weer in de oude smidse wonen. Daarna wil Valentijn op zoek naar Hendrik omdat hij verwacht dat Hendrik meer weet over de dood van zijn moeder door wat de hoer hem vertelde. Ze komen erachter dat de pastoor die ook Nameloos meerdere malen seksueel misbruikt heeft, Elisabeth heeft vermoord. Uiteindelijk vermoordt Hendrik de pastoor en gaan Valentijn en Nameloos in Engeland wonen, waar ze een hotel starten. [1]


Keuze opdracht: karakterbeschrijvingen
De hoofdpersonages in Steenberges roman Woesten zijn klassiek. Er is een knappe jonge vrouw, genaamd Elizabeth, die trouwt  met een op het eerste gezicht perfecte echtgenoot vanwege een ongeplande zwangerschap. Ze draagt haar eigen geheimen bij zich en roddels verpreiden zich hierover in het dorp. Ze is een zorgzame moeder voor haar twee zoons, zonder een voorkeur te laten blijken. Tragisch komt zij aan haar eind.
Het tweede karakter dokter Guillaume Duponselle is de meest vreemde eend in de bijt. De man heeft overduidelijk autistische trekjes en is alles behalve sympathiek. Sommige handelingen zijn enigszins te begrijpen, maar zijn menselijkheid is in de meeste situaties ver te zoeken. De voorkeur voor zijn niet-verminkte zoon steekt hij niet onder stoelen en banken en zijn verwachtingen zijn enorm hoog. Inleving in naasten is voor hem een onbekende zaak. 
Het lijke eendje in de familie is Nameloos. Hij kwam als een gruwelijk wezen ter wereld en wekte bij iedereen op hem heen afschuw op. Alleen zijn moeder, tante en broer worden niet weerhouden vanliefhebben vanwege zijn uiterlijk. In zijn karakter is het duidelijk doorgewerkt dat hij door zijn omgeving wordt verafschuwt. Desalniettemin is hij een zeer intelligent en talentvol persoon. Zijn persoonlijkheid is aandoenlijk: zaken die totaal niet zijn schuld zijn, schuift hij op zichzelf af.
Als laatste is er het knappe zoontje van Elizabeth en Guillaume. De verwachtingen liggen bij zijn vader hoog: hij moet voor twee personen aan zijn hoge eisen voldoen. Nameloos acht vader immers als waardeloos. Valentijn heeft het uiterlijk en de charmes van zijn vaders dromen, alleen zijn intelligentie laat nog wat te wensen over. Met de hulp van Nameloos is de schade op school nog enigszins te beperken, maar naarmate zij ouder worden, groeien zij uit elkaar. Valentijn heeft meer interesse in vrouwen dan de universiteit. 


[1] http://leesdossierthamardejong.blogspot.nl/2014/09/kris-van-steenberge-woesten_20.html 

1 opmerking:

  1. Hoi Iris!

    Wat leuk dat je ook Woesten hebt gelezen! Ik weet niet wat jouw mening is over het boek, maar ik had er in ieder geval van genoten! Ik vind ook dat de samenvatting het verhaal heel goed omschrijft. Hij is echter wel wat aan de lange kant; misschien had je hem beter wat kunnen inkorten. Naast die samenvatting valt je eigen stukje over de karakters namelijk een beetje in het niet. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het een goede beschrijving van de karakters was! Ik vond het erg duidelijk en van wat ik mij herinner van het boek klopt het ook allemaal. Misschien had je de personages wat meer kunnen omschrijven of kunnen verwijzen naar enkele passages, maar dat is een tip voor de volgende keer.

    Ik had één klein foutje kunnen ontdekken: "Het lijke eendje in de familie is Nameloos." -> "Het lelijke eendje..."

    Als laatste wil ik nog even zeggen dat ik het tof vind dat je het woord 'desalniettemin' hebt gebruikt. Ik vind dit persoonlijk gewoon een leuk woord, haha. Je hoort het ook niet echt heel vaak meer, dus voor mij is het een pluspuntje.

    Groetjes,
    Fleur

    BeantwoordenVerwijderen