woensdag 8 oktober 2014

WOI Verwerkingsopdracht 1 | Meester Mitralette

Duitsers in meester mitraillette
In Meester Mitrailette komt de lezer pas aan het eind van het verhaal in aanraking met de eerste wereldoorlog. Het boek speelt zich af in het Vlaamse dorp Elverdinge, dat in de buurt van Ieper ligt. Het verhaal begint wanneer de hoofdpersoon, David Verbocht, voor het vuurpeleton staat. Daarna volgt een flashback, gedurende het gehele boek. In deze flashback wordt er elk hoofdstuk een sprong gemaakt tussen David als twintiger en David als kind. In de latere periode van deze twee krijgt hij een baan als schoolmeester op een rooms-katholieke jongensschool. Meteen valt Marcus Verschoppen, zoon van een boer, hem op. Ze bouwen een band op en ook zijn moeder, Godelieve, valt bij David in de smaak. Hij leert Marcus zwemmen. Dan blijkt Marcus opeens verdwenen zijn. David beseft waar Marcus moet zijn: de vijver waar ze oefenden. Zijn vermoeden blijkt te kloppen: Marcus is alleen gaan zwemmen en is verdronken... David wordt gearresteerd. Hier zouden Marcus vader en de pastoor een rol bij hebben kunnen gespeeld, aangezien zij beide nog een appeltje met David te schillen hadden. Hij wordt verplicht het leger in te gaan en daar lees je het eerst over de loopgraven en Duitsers. Hij leert snel en doodt een Duitser. Later vindt hij een mitrailette van de Duitsers in een boom en sindsdien wordt hij 'meester mitrailette' genoemd door de andere soldaten. Aan het eind van het verhaal deserteert David om Godelieve op te zoeken. Een fatale fout.

Duitsland tegenover het verdrag van Versailles
Met het verdrag van Versailles werd de eerste wereldoorlog formeel beëindigd. De teksten van het verdrag zijn zonder inbreng van Duitsland geschreven. Duitse tegenvoorstellen werden afgewezen. Door omstandigheden ging Duitsland uiteindelijk akkoord met het verdrag, wat gezien werd als een grote vernedering. Zo moest er gebied worden afgestaan aan Frankrijk en Polen, werden de koloniën afgestaan, werd het land ontwapend en moest het de oorlogsschade vergoeden. Duitsland was het met al dit oneens, maar had niet de mogelijkheid het tegen te werken.

Duitsland enige aanstichter?
Om te bepalen of Duitsland als enige schuldige is van de Eerste Wereldoorlog, moeten we eerst wat voorkennis hebben. In 1914 werd de troonopvolger van het keizerrijk Oostenrijk- Hongarije vermoord door Servische nationalisten. Deze wilden de Slavische volken in een staat verenigen. Oostenrijk- Hongarije had in 1878 Bosnië veroverd en in 1908 als provincie ingelijfd. De regering van Oostenrijk- Hongarije eiste dat ze een onderzoek mochten instellen naar de moordenaars, maar dit werd geweigerd. Oostenrijk- Hongarije verklaarde toen de oorlog aan Servië op 28 juli 1914. Er waren veel bondgenootschappen gesloten, ter verkoming van oorlog, maar dit bleek hard tegen te vallen. De landen sleepten elkaar juist mee in de eerste oorlog in meerdere continenten. Dit wordt vaak aangeduid als het begintpunt van de oorlog. Ook worden er over het algemeen andere oorzaken genoemd. Zo zou het nationalisme in de Europese landen ook deels hebben geleid tot de Eerste Wereldoorlog. Landen zagen elkaar als concurrenten, omdat ieder nóg machtiger wilde zijn dan de ander. Een oorlog grepen sommige landen dan ook met bijna met beide handen aan, om andere landen macht af te nemen. En dat is aardig gelukt: Duitsland veranderde in een arm land met veel minder land dan voorheen. 

Als we de geschiedenis nu achteraf eens goed bekijken, lijkt het een vreemde stap geweest te zijn om Duitsland als enige aanstichter te noemen. Het valt niet te ontkennen, dat Duitsland schuld heeft. Het land was er duidelijk op uit om haar gebied  uit te breiden. Maar was het land werkelijk de enige aanstichter? Nee, dat lijkt me niet. Het was ten eerste Oostenrijk-Hongarije dat de oorlog aan Servië verklaarde. Zo raakten de Europese grootmachten allemaal verzeild in een -niet voor allen ongewenste- oorlog. Door eerder bondgenootschappen te sluiten, raakten de landen in problemen. Nederland en Zwitserland hadden dit bijvoorbeeld niet gedaan, en hadden amper te maken met de strijd. En verder heeft de hebzucht van de grootmachten ook een handje meegeholpen aan het ontwikkelen van een oorlog. Een eind kwam alsmaar niet inzicht, omdat ze nog niet genoeg land veroverd hadden. Duitsland is dus duidelijk niet als enige de aanstichter van de Eerste Wereldoorlog. 

2 opmerkingen:

  1. Hoi Iris,

    Ten eerste vind ik dat je een goede tekst hebt geschreven. Je hebt alles duidelijk uitgelegd, zonder daarbij te veel (onnodige) informatie te geven. Je krijgt zo als lezer een helder beeld van wat jij wou vertellen over de Eerste Wereldoorlog voor ogen.

    Je samenvatting van het boek is overzichtelijk. Je geeft genoeg informatie over het boek om het in grote lijnen te begrijpen, maar je zorgt ervoor dat iemand die het boek nog niet heeft gelezen, niet alle spoilers van het boek al weet. Ik vond het ook fijn dat je de titel van het boek uitlegde in je samenvatting.

    In de tweede alinea maak je op een kort maar krachtige manier duidelijk hoe Duitsland tegenover het Verdrag van Versailles stond en ook je argumenten of Duitsland de enige aanstichter was, vond ik goed onderbouwd. Verder vond ik de voorkennis over de oorzaak van de Eerste Wereldoorlog erg handig, omdat ik het zelf al weer een beetje vergeten was. Hierdoor begreep ik jouw mening ook beter.

    Ik heb natuurlijk ook nog wat tips voor de volgende keer:
    - De Eerste Wereldoorlog schrijf je met een hoofdletter, omdat dit gezien wordt als een gebeurtenis.
    - In alinea 1 schreef jij: 'Hier zouden Marcus vader en...' De fout zit 'm in 'Marcus': omdat het gaat om een bezit (het is de vader van Marcus), maar er al wel een s-klank aan het eind van het woord zit, moet er een apostrof achter (= Marcus' vader).
    - In alinea 3 gebruikte jij de woorden 'ter verkoming van de oorlog'. Ik vind alleen 'verkoming' een beetje raar klinken en ik weet ook niet of dit woord dagelijks wordt gebruikt. Ik zou ervan maken: 'om de oorlog te voorkomen'.

    Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

    Fleur

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Iris,

    Ik vind dat je een zeer overzichtelijke en duidelijke tekst hebt geschreven. Je samenvatting is duidelijk, helder en overzichtelijk. Het is leuk dat je de titel van je boek hebt uitgelegd en dat je niet meteen het hele verhaal hebt verklapt!

    Ik vond dat je met goede argumentatie kwam in je tweede alinea, je hebt een goed uitgelegd stukje voorkennis gegeven waardoor je nog overtuigender overkwam!

    Groetjes

    Renske

    BeantwoordenVerwijderen